Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2007 22:24 - Намаляване на вредата...
Автор: peace Категория: Лични дневници   
Прочетен: 497 Коментари: 0 Гласове:
0



Или иначе казано harm reduction - през последните дни бях на семинар посветен на тази тема. Трябва да споделя, че това е първия ми досег с подобни програми и проблеми. И дебело ще подчертая, че проблема е огромен и за съжаление много тъжен. Хората, които се занимават с такива програми за намаляване на вредата, искат да ограничат вредата от наркотиците, вярвайте ми това, което видях и чух в Румъния, а то е валидно и за България и за целият свят вредата от тях е много голяма и засяга всички ни. 

Когато отидохме на "сцената", жаргонен израз на работещите в сферата, се изумих. Млади хора, деца на по 15-16 години изглеждат като развалини, без бъдеще, без мисъл за утре, дори за сега - единственото нещо, което ги вълнува е дозата - пълна деградация. Възможностите им се ограничават до това да има малко от прахчето, то е това, което осмисля животът им. На тях не им трябва училище, партита, купони, секс, кино, нищо - на тях им трябва хероин. Когато го вземе, нищо не може да се сравни с него. Каква ирония! В цялата тази игра на живот и смърт държавата, отново заема една пасивна роля. Тя наблюдава отстрани. И после ми говорят за демографски кризи, произвеждат стотици доклади за развитието на младежта, програми и мерки, на кой му е притрябвало това, когато една метадонова клиника като хората не могат да направят?!

Случвало ли ви се е да си вървите по улицата и да видите младо, симпатично момиче или момче на около 15-16 години и то да ви изглежда пияно до козирката - е вероятността то да е надрусано е много голяма или пък вечер на Попа, младите хора, които стоят там в опърпани дрехи, мръсни и изглеждащи ужасно и молещи за една цигара попадат в целева та група на организациите, занимаващи се с намаляване на вредата. 

Целта на тези хора е да раздават спринцовки, презервативи и гелове на хора, зависими от наркотици, за да могат да ги спасят от СПИН, от Хепатит С и  всякакви други инфекции и болести, които те биха могли да добият поради използването на една и съща спринцовка при инжектиране. Когато чух това си казах - те не искат младите хора да спрат да използват наркотици, та те ги поощряват по този начин. После, обаче се замислих, ако наистина човека реши да спре, но вече е носител на ХИВ вируса, то за него е непосилно да спре, няма мотивация, няма желание да го направи, той се предава. Докато ако той е здрав и реши да спре би могъл да го направи и ще оцелее. Е, има логика, нали?! 

Само, че не виждам логиката на това един човек да почне да използва наркотици? Въпреки, че реално аз също съм зависима от цигарите, които пуша ежедневно, но дали не мога да спра?! Защо стотици хиляди млади хора, унищожават нещо толкова красиво като живота? Отговорите могат да бъдат много и различни. Не съм сигурна, обаче че наркотиците са сред тях!



Тагове:   намаляване,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: peace
Категория: Лични дневници
Прочетен: 32698
Постинги: 21
Коментари: 12
Гласове: 67
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930